Gegužės 19d. Sekmadienis

Apie bulgur kruopas

2016 Birželio 30d.
Peržiūrų skaičius: 38814
Apie bulgur kruopas

Dažnas keliaudamas į Turkiją ir ragaudamas jų nuostabios virtuvės patiekalų dažnai pasvajoja apie galimybę valgyti tokį maistą ir Lietuvoje. Šiandien visa tai jau yra įmanoma, o į Turkija belieka važiuoti pasigrožėti jų nuostabiu kraštovaizdžiu.

Taigi, ką sveiko ir skanaus galime pasiskolinti jau šiandien, be būtinybės skristi į Turkiją?

Bulguras – tai skaldyti kietieji kviečiai, apdoroti nuplikius, išdžiovinus ir iš dalies pašalinus luobelę, geriau žinomi Rytų šalyse, dažnai naudojamas kaip garnyras prie mėsos, žuvies ir daržovių patiekalų. Verdant šias kruopas, jų tūris padidėja tris kartus, todėl ši košė yra labai ekonomiška.

Kuo naudingas bulguras?

Bulguras yra prisotintas vitaminų, ypač  vitamino B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9), tai pat vitamino K, E, beta-karoteno, mikroelementų (fosforo, geležies, seleno, vario, cinko, mangano, kalio, natrio , kalcio).

Reguliariai vartojimas bulguras yra naudingas nervų sistemos būklei. Daug mineralų padeda atkurti medžiagų apykaitą, atsigauna oda ir plaukai. Veidas įgauna sveiką atspalvį, plaukai tampa blizgūs ir greičiau auga.

Yra keletas bulgur kruopų dydžių: nuo stambių (skersmuo apie 3,5 mm) iki visiškai smulkių (0,5-2 mm). Stambios kruopos yra naudojamos lygiai taip pat, kaip ryžiai ar kuskusas: virtos vandenyje ar garuose tinka bet kokiam skystam patiekalui, plovams, troškiniams ar salotoms, kepinių įdarams, o smulkios  kruopos tinka ruošti maltinukams, kotletams, košėms ar saldiems pudingams.

Siūlome pasigaminti plovą iš bulgur kruopų

Ingredientai (4 asmenims):
2 svogūnai
1 raudonoji paprika
4 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 šaukštas pomidorų pastos
100g virtų avinžirnių
1 šaukštelis druskos
250 ml bulgur kruopų
250 ml verdančio vandens

Paruošimo būdas:
Paimkite platų ir negilų puodą. Supjaustykite du didelius svogūnus, papriką ir pakepkite alyvuogių aliejuje. Įdėkite pomidorų pastos ir maišykite toliau. Po to įpilkite verdančio vandens, įberkite šaltu vandeniu nuplauto bulguro, šaukštelį druskos ir virkite, kol vanduo išgaruos. Jam išgaravus suberkite avinžirnius, išmaišykite, palaukite dar 5 minutes, kol vandens likučiai įsigers į plovą ir jis taps purus.

Bulgaro ir daugybe kitų produktų galite įsigyti parduotuvėse „EASTANBUL“ Ozo g. 18, Vilnius (PC „Ozas“), arba el. parduotuvėje www.eastanbul.lt. Daugiau informacijos info@eastanbul.lt

Žymės: Bulgur kruopos

Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Naudingiausios uogos žmogui – juodieji serbentai

Britų mokslininkai nustatė, kad iš visų Didžiojoje Britanijoje augančių uogų naudingiausios žmogaus sveikatai yra juodieji serbentai. Po ilgai trunkančių ir daugkartinių juodųjų serbentų testų buvo nustatyta, jog šios uogos turi priešvėžinių...


Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienės žiedų antpilas pigmentinėms dėmėms ir strazdanoms gydyti

Kiaulpienė yra tokia vertinga medicinoje, jog yra sakoma, kad jeigu ji būtų reta, tai jos kaina būtų kaip egzotiškojo ženšenio...


Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Seniausių pasaulyje žmonių patarimas: gerkite kavą

Mokslininkai pradžiugino kavos mėgėjus: jie nustatė, kad kavos pertraukėlės yra naudingos sveikatai, o kasdien išgertas puodelis šio gėrimo ilgina gyvenimą. Net tie žmonės, kuriems būdingi kraujospūdžio svyravimai, gali išgyventi iki 100 metų, jei...


Skysti grūdai: naujiena kūnui, skrandžiui ir sveikatai

Skysti grūdai: naujiena kūnui, skrandžiui ir sveikatai

Sunku įsivaizduoti šiuolaikinį žmogų, nepasidavusį beprotiškam gyvenimo tempui ir technologijų brovimuisi į mūsų kasdienybę. Įpratome gyventi, miegoti, dirbti, net valgyti greitai, apie tai net nesusimąstydami. Tokie gyvenimo tempai retą...


Pigūs produktai sveikatos neprideda

Pigūs produktai sveikatos neprideda

Užklupęs sunkmetis verčia žmones taupyti maisto sąskaita. Kuo tapsime, pasirinkdami pigesnius produktus? Juk senovės romėnai sakydavo: "Ką valgai, toks ir esi." Kokios gali būti taupymo pasekmės žmonių sveikatai? Gydytojai sako, kad...


Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Žuvies taukai mažina Alzhaimerio ligos riziką

Daugiau vartojant riebios žuvies rizika susirgti Alzhaimerio liga gali sumažėti maždaug penktadaliu, rodo naujas trijuose žemynuose atliktas tyrimas. Remdamiesi beveik 15 tūkstančių vyresniojo amžiaus žmonių duomenimis, mokslininkai daro išvadą,...


Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Tam tikras maisto racionas pagerina intelektą

Nauji tyrimai dar kartą parodė, kad renkantis tam tikrus maisto produktus galima pagerinti intelektą. Anot mokslininkų, maistinės medžiagos randamos įvairiuose produktuose, stimuliuoja smegenų nervines jungtis (sinapses), didina jų skaičių ir...


Vasara: uogos geriau nei kruopos

Vasara: uogos geriau nei kruopos

Sakoma, kad šviežių uogų reikia prisivalgyti tiek, kad organizmas jų pasisotintų visiems metams. Iš tiesų šviežios uogos yra geriausia, bet nevalia užmiršti, kad nuo jų galima ir susirgti. Dvi stiklinės per dieną "Visame pasaulyje uogos...


Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Antsvoriui reikšmės turi žarnyno bakterijos

Riebus ir cukringas maistas ne tik suteikia kūnui papildomų kalorijų - jis taip pat pakeičia žarnyne esančių bakterijų sudėtį, dėl ko žmogus lengviau priauga svorio ir sunkiau jo atsikrato. Su pelėmis atlikti tyrimai rodo, jog toks bakterijų...


Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Braškės – išsipildžiusi sultinga svajonė

Prasidėjęs braškių sezonas žada ne vien gausų raudonį turguose ir parduotuvėse. Žiemą ir pavasarį vitaminų stokos nualintą organizmą kamavusį sultingų uogų ilgesį pagaliau galima malšinti kasdien. Tačiau verta atsiminti, kad artimos giminaitės -...


Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Lietuvoje nebus parduota 6 tonos nesaugių saldainių iš Kinijos

Inspektoriai uždraudė iš Kinijos įvežti beveik 6 tonas saldainių, kuriuose rasta neleistinų maisto priedų. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad uždrausta importuoti apie 5,74 tonos saldainių "Cool candy with tattoo" iš...


Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Prieštaringi ekologiškų produktų tyrimų rezultatai paskatino naujas diskusijas

Anglijos ir Prancūzijos mokslininkai nesutaria, ar ekologiškų maisto produktų maistinė kokybė ir vertė yra geresnė nei įprastinės gamybos maisto produktų. Remiantis Prancūzijos maisto agentūros AFSSA duomenimis, ekologinės gamybos maisto produktų...


Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Saikingai vartojami lašiniai – naudingi

Nemažai žmonių mano, kad lašiniai kenkia sveikatai. Esą jų mėgėjai rizikuoja susirgti ateroskleroze – lėtine liga, kai arterijose susidaro aterosklerozinių plokštelių. Be to, lašiniai neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, nuo jų tunkama....


Ridikėlis radikulitui gydyti

Ridikėlis radikulitui gydyti

Senovės Graikijoje ridikėliai buvo ypač vertinami. Žymus to meto gydytojas Dioskoridas patardavo vartoti ridikėlius virškinimui gerinti, regėjimui stiprinti, kosuliui sušvelninti ir nuraminti. Ridikėliuose yra daug vitaminų B1 ir B2, C, karotino,...


Vaisvandeniai nėra sveikesni

Vaisvandeniai nėra sveikesni

Studijos vadovė iš Bostono universiteto Julie Palmer dešimtmetį stebėjo 43 tūkst. tyrime dalyvavusių moterų. Mokslininkė mėgino išsiaiškinti, kaip gėrimo įpročiai veikia riziką susirgti cukriniu diabetu. Pasak J. Palmer, vaisvandeniai ir kiti...


Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kaip elgtis, kad dešros ir kumpiai nevirstų dūmais?

Kauno visuomenės sveikatos centro darbuotojai praneša, kad Kauno apskrityje šiais metais fiksuojamas jau antrasis trichineliozės protrūkis. Balandžio pradžioje kirmėlių sukelta liga susirgo 8 kauniečiai, o balandžio 22-23 dienomis trichineliozė...


Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Musmirės, panašios į žaliuokes, – pačios nuodingiausios

Vis daugiau žmonių apsinuodija grybais. Šiemet dėl to trys jų mėgėjai pateko į ligoninę. Kartais apsinuodijimai būna neišgydomi: per trejus pastaruosius metus nuo grybų mirė šeši žmonės. "Dauguma iš mūsų galvoja, kad apsinuodijama suvalgius...


Kai kvepia, tai nekanda

Kai kvepia, tai nekanda

Atėjus vasarai daugelio galvos skausmas yra sugalvoti, kaip gintis nuo uodų, erkių ir kitų kandikų būnant gamtoje. Sąmoningesni vartotojai nemano, kad pakanka pasipurkšti bet kuo, kas žada apsaugą, ir viskas bus gerai. Nes patys repelentai yra...


Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai gali apsaugoti nuo skrandžio vėžio

Brokoliai turi savyje ne tik vitaminų ir mineralų, bet, ko gero, juose yra ir skrandžio vėžį sukeliančias bakterijas naikinančių medžiagų. Tik brokoliams būdingą skonį, dėl kurio vieniems ši daržovė didžiausias skanėstas, o kitiems - šlykštynė,...


Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Tyrimas: didėjančio vaikų antsvorio priežastis – užkandžiavimas

Valstybinis aplinkos sveikatos centras šį pavasarį aiškinosi 6-7 klasių mokinių sveikos mitybos ir fizinio aktyvumo įgūdžius. Apklausos metu, kurioje dalyvavo 704 mokiniai, paaiškėjo, kad mitybos įpročius vaikai perima ne tik iš tėvų ir mokytojų,...


Modifast

Modifast

Baltyminiai produktai svoriui mesti
lazerineklinika.lt

lazerineklinika.lt

Plaukelių šalinimas lazeriu, veido valymas, kapiliarų šalinimas, frakcinis odos atjauninimas.
TLK kodų paieška

Galimi kodai: nuo A00.0 iki Z99.9